"KONGEN AV BASTØY"

FILMANMELDELSE 

INNLEDNING
X Tittelen på filmen er «Kongen av bastøy»
X Filmen ble produsert og gitt ut i 2010
X Filmen er laget og spilt inn i Norge
X Filmens regissør er Marius Holst
X Film Sjangeren er Drama/Historie, Basert på virkelige hendelser.

HANDLING OG MILJØ
X Filmen er spilt inn på øya Bastøy, utenfor horten.

X Den ble spilt inn Omkring 1915

X Miljøet i filmen er dødt og ute på en øy langt ute I Oslofjorden og viser at det er en plass man helst ikke ville tenke seg å vært selv.

X Handlingen i Kongen av Bastøy bygger på historiske hendelser fra det beryktede guttehjemmet i Oslofjorden. Hovedperson er den 17 år gamle Erling som blir sendt til Bastøy en råkald seinhøst omkring 1915. Der møter han blant annet den jevnaldrende Olav som har vært ved institusjonen i seks år, tomsingen Ivar, Øystein og andre «slemme gutter» i brakke C. Guttehjemmet styres med jernhånd av en autoritær og en alkoholisert og hensynsløs husfar Bråthen. Etter en mislykket flukt og en tragisk hendelse, fører etter hvert Erling og Olav an i et voldsomt opprør mot brutalitet og urettferdighet, og store militære styrker blir satt inn for å gjenvinne ro og orden.

KARAKTERER
X Erling (
Benjamin Helstad) Sterk og tøff gutt som gjør alt han kan for å komme seg unna øya og hjem til søsteren sin. Han er en som er veldig vanskelig å komme innpå og bli kjent godt med.

X Olav (Trond Nilssen) Olav er bestyrerens «lille smisker» som vil si at han er den i brakke C som har mest kontakt med bestyreren og gjør alt som Bestyreren ber han om å gjøre, men når Erling kommer inn i bildet. Innser Olav at han ikke orker det lenger og er heller med på Erlings planer.

X Husfar Bråthen (Kristoffer Joner) Er husfar for Brakke C der Olav og Erling holder til, Han er den som passer på dem og bor i brakken med dem. Han er en utnyttende og ekkel person. Og gjør alt i sin makt for å få guttene til å adlyde ham.

X Bestyrer (Stellan Skarsgård) Bestyreren er den som styrer alt, han bestemmer hva guttene skal gjøre ute i arbeid på øya og hva husfedrenes oppgaver er. Han styrer selvfølgelig alle annsatte og er den som sitter mest på ræva og ser på dem slite seg i hjel. Og han ser ut til å nyte det at han har alt under sin makt.

X Forholdene mellom guttene og styreren og husfaren er ikke noe man kan kalle vakkert. Husfar er en som benytter seg av de unge seksuelt sett når ingen andre følger med. Og bestyreren er en dominerende mann og bestemmer alt som foregår på øya. Derfor er det jo selvsagt at forholdet mellom guttene, Ansatte og bestyrer ikke er den beste.

X Utviklingen til Olav og Erling som er de aller viktigste hovedpersonene forandrer seg veldig etter hvert i filmen, Erling er ikke typen som får seg venner, og er veldig avsky og kan sees på som frekk og virke tøff for at de andre skal være redd ham. Erling og Olav inngår en avtale sammen etter at Olav leste for han i en av timene de hadde, fordi Erling ikke kan lese. Etter den hendelsen blir Olav og Erling gode venner og jobber sammen om å komme seg vekk fra øya og sammen om å få oppholdet i hvert fall en smule bedre.

HVA VIL FILMEN FORTELLE OSS?
X Tittelen på filmen signaliserer at det har noe med en som styrer på øya bastøy i og med den heter «kongen av Bastøy»

X Budskapet i filmen handler om å formidle omstendighetene på bastøy igjennom en av historiene til en av dem som flyktet derfra rundt 1915. I og med Kongen av bastøy er basert på en ekte historie er det veldig lett å skjønne budskapet om; fæle og behandling av unge som er u- tenksomt i norsk miljø nå til dags.

X Filmen forteller om hvordan de tenkte på den tiden: Behandling av «ung gutter som var sendt dit for det de mente var en forferdelig forbrytelse» om de ikke gjorde som de fikk beskjed om måtte de arbeide hardt ute i veldig lite klær, fikk pisk om de prøvde å rømme og andre utenkelige ting. Om det gikk ille nok ble de nedstengt i en seng med gitter og lås nede i en kjeller som også var låst av en gitterdør. Dette så de på som bedre enn å havne i fengsel på den tiden.

X Tankene mine om filmen gir meg et helt nytt syn på hvordan miljø og omstendighetene i norge har forandret seg med årene. Handlingene i filmen som blir gjort mot ung-guttene kan minnes om barnearbeid og kan også kalles det. Jeg tror de fleste som ser denne filmen får et sterkt inntrykk av hard disiplin som ikke ville blitt godtatt nå. I og med en av guttene på bastøy måtte oppholde seg der i mange år fordi han hadde stjelt noe. Sier jo hvor lite det skulle til for å få en lang straff og sendt vekk fra familie og få «skikk» og bli disiplinert. Om han ikke hadde rømt fra øya hadde han nok måtte være der enda lenger, og fått enda hardere straff en noen sinne. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits